Kasteel d'Aertrycke

Provinciedomein d’Aertrycke imponeert met een uniek kasteelpark, vijver, weides en bossen. Ideaal om even in rond te kuieren langs de geleide wandelpaden. In het midden van het domein bevindt zich het sprookjesachtig Kasteel d’Aertrycke met Passim restaurant. Ook in het koetshuis kan je gaan voor een lekkere pannenkoek of kleine snack!

Meer weten? Ga op zoek naar informatie in het Vrijetijdshuis of op de website van de provincie West-Vlaanderen. Je vindt er ook een grondplan van het domein.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Zeeweg gaat terug naar de vroege Middeleeuwen toen deze waarschijnlijk van oorsprong Romeinse verbinding tussen de havenstad Oudenburg en de Romeinse heerwegen in het Zuiden van de provincie het hart van West-Vlaanderen doorsneed. Tot de aanleg van de steenweg Torhout-Oostende in 1775 was de Zeeweg de meest rechtstreekse verbinding van Torhout met de zee. De bouw van het kasteel van August de Maere midden in het noordelijke deel van de Verloren Cost gaf opnieuw een stijgend gebruik van dit traject.

De historie van familie de Maere strekt zich over vele generaties over het land van Waas uit, dit minstens vanaf de tweede helft van de 14de eeuw. Maar het was dus Auguste de Maere (1826-1900) die na zijn studies te Amsterdam en Parijs en een zowel ingenieurs- als politieke carrière in Gent het neogotische kasteel bouwde met architect Schadde. Maurice de Maere d’Aertrycke (1864-1941) erfde het kasteeldomein na de dood van zijn oom Auguste. Maurice de Maere was raadslid en schepen te Aartrijke en later ook volksvertegenwoordiger voor het kiesarrondissement Brugge. Interessant voor de lokale geschiedenis was zijn interesse voor archeologische vindplaatsen rond het Kasteel van Wijnendale, rond de Moubeke te Aartrijke en andere. Na de Eerste Wereldoorlog waar hij in de frontlinie streed en meerdere decoraties kreeg, trok de Maere zich steeds meer terug op zijn domein. 

Restaurant

In het authentiek neo-gotich interieur van Kasteel d’Aertrycke zet een enthousiast team zich in om een onovertroffen service op maat aan te bieden voor uw evenement of feest. Er zijn diverse zalen en een trouwkapel, ideaal voor huwelijksfeesten, recepties, communies, tuinfeesten, babyborrels, bedrijfsbanketten, vergaderingen, seminarie… noem maar op!

Ook voor een heerlijk menu of het luxe buffet kan u elk weekend terecht in het restaurant. Feestelijk met vrienden of gewoon gezellig met z’n twee. Zaterdagavond vanaf 19 uur – zondagmiddag vanaf 12 uur. Buiten de openingsuren is een reservatie nodig (minimum 25 personen).

Ontdek alle mogelijkheden op www.kasteeldaertrycke.be.

Dienst

Vrijetijdshuis

Adres
Markt 1, 8820Torhout
Tel.
050 22 07 70
E-mail
vrijetijdshuis@torhout.be
Website
www.visittorhout.be

Openingsuren

Vandaag

open van 10 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur

Morgen

open van 10 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Meer openingsuren