100 % Torhouts #kpeisetwel

Zegt korte keten je nog niets? Het principe is nochtans heel simpel: producten worden lokaal gekweekt of gemaakt en worden daarna bij of dichtbij de producent verkocht. Als consument krijg je zo ambachtelijke en kwaliteitsvolle producten. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Op deze manier past de korte keten 100% in het koop lokaal-verhaal.

In Torhout hebben we heel wat lokale streekproducten die de moeite waard zijn om te ontdekken. Ken jij deze lokale producenten al?

 • Schapenhouderij De Maekemeersch

Twee jonge twintigers startten deze schapenhouderij in 2017. Ze richten zich op rechtstreekse verkoop aan de consument. Je kan er terecht voor mals lamsvlees. Je kan hen vinden in de Edewallestraat 14a in Torhout.

Edewallestraat 14a Torhout - floris.verscheure@telenet.be 

 • Ijsboerderij 't Moereveld

Ijsboerderij 't Moereveld is the place to be voor elke ijsjeslover. Geniet van een ambachtelijk ijsje met een adembenemend uitzicht! Bij mooi weer is er een heus zomerterras met groot speelveld waar je heerlijk kan vertoeven.

Moereveldstraat 6 - www.moereveld.be - cindy.vandevoorde@telenet.be 

 • Houtlandse Brouwers

De Houtlandse Brouwers brouwen enkele specifieke bieren: een licht blond bier, een 4 granenbier, een amber trippel en een dubbel bruin. De brouwerij is steeds bezig met het vernieuwen van bieren, zoeken van nieuwe smaken en verfijnen van haar producten.

Je kan de brouwerij bezoeken op aanvraag.

Onze Lieve Vrouwstraat 2 - www.houtlandsebrouwers.be - bart.degrande@telenet.be 

 • Wild Pig Farm

Bij de Wild Pig Farm aan de Roeselaarseweg kan je terecht voor vlees van scharrelvarkens. Dit slowfood concept focust op vlees met échte smaak. Het vlees van deze varkens is telkens te verkrijgen op bestelling. Dit kan telefonisch of via de facebookpagina: Wild Pig Farm - Tamworth.

Roeselaarseweg 45 - charlotteblommefv@gmail.com

 • Bazaar 25

In dit sfeervolle winkeltje op de Burg worden zelfgemaakte producten en kunstvoorwerpen verkocht. Het is een kleinschalig winkelproject, maar het aanbod is ruim: wenskaarten, kranten, tafelstukjes, houten speelgoed, naamtreinen enzovoort.

De geschenkartikelen worden gemaakt in de (kunst)ateliers van het dagbestedingscentrum van Tordale. Je kan er zelf ook terecht voor een bestelling of een opdracht. Spring zeker eens binnen!

Burg 25 - www.tordale.be/ontdek-tordale/bazaar-25 - bazaar25@tordale.be

 • Cheese@home

Thourouts Koasje, bij Carine van Cheese@home kan je al jaren terecht voor de lekkerste kaas- of tapasplanken. De kazen worden steeds met de nodige kennis en veel passie zorgvuldig voor jou geselecteerd. Naast kaasmeester, is Carine ook de officiële verdeler van het échte Thourouts Koasje: een 100% West-Vlaams én Torhouts streekproduct voor de fijnproevers. Het Thourouts Koasje is een samenwerking met ‘t Moereveld, de Houtlandse Brouwers en Thurholt Wijngoed.

Waterhoekweg 66 - https://www.cheese-at-home.be/ - info@cheese-at-home.be 

 • Wijngoed Thurholt

Sinds enkele jaren mogen we in Torhout genieten van een lokaal gemaakte wijn: Thurholt.

Het wijngoed bestaat uit 3 wijngaarden gelegen in Torhout en Baliebrugge (Oostkamp). In de wijngaarden worden zowel Chardonnay, Pinot noir, Siegerrébe en Kerner als Rondo, Cabernet Cortis en Cantor verbouwd. Wijngoed Thurholt staat nu voor een kleine 1500 stokken en dat levert, afhankelijk van jaar tot jaar, witte, rosé, rode en mousserende wijnen.

Goed nieuws: je kan het wijngoed ook bezoeken! Je loopt samen door de wijngaard en je krijgt een beeld van de historiek, soorten en variëteiten op het domein. Je krijgt zelfs een blik achter de schermen in de ambachtelijke wijnmakerij. Een degustatie is mogelijk, in functie van beschikbaarheid. Bij goed weer kan dit in de wijngaard georganiseerd worden, bij slecht weer in de schuur.

Vredelaan 27 - www.wijngoedthurholt.be - bart.ganne@telenet.be

 • De Elzenhoeve

De Elzenhoeve is genoemd naar de gelijknamige straat waarin de hoeve ligt, de Elzenstraat. Je kan er terecht voor verse groentjes recht van 't veld. Deze kan je kopen in hun eigen hoevewinkel of via een wekelijks groentenabonnement.

De Elzenhoeve biedt een vakantiewoning tot 16 personen, en is geschikt om evenementen te organiseren.

Elzenstraat 5 - www.elzenhoeve.be - info@elzenhoeve.be 

 • Chocolatier Denolf

Chocolatier Denolf staat garant voor zijn vakkennis in chocolade. De grondstoffen worden zorgvuldig uitgekozen om de perfecte praline te maken. De chocolatier is gekend voor truffels, pralines en zelfs lactose- en suikervrije pralines en holfiguren. Of wat dacht je van een praline met mosterd van Mostaard Wostyn? De slogan van Chocolatier Denolf is niet voor niets: ten huize gemaakt, dat smaakt! 

Hugo Verriestlaan 5 - koen@choclatierenolf.be 

 • Chocolatier Dumon

Traditionele ambacht: dat is wat centraal staat bij chocolatier Dumon. Giet hier nog een (chocolade)sausje over van oude recepten en je bekomt de pralines van Dumon.

Alle chocolade wordt vers gemaakt in het atelier achter de winkel. De passie voor chocolade is te proeven in deze lekkernijen. Door het uitgebreide gamma aan chocolade kan iedereen zijn of haar favoriet kiezen.

Aartrijkestraat 93 - www.chocolatierdumon.be - torhout@chocolatierdumon.be

 • Mostaard Wostyn

Mostaard Wostyn is een echt Torhouts product en staat gekend om zijn pittig karakter. Puur is ze zeer lekker, maar in combinatie met een stukje kaas nóg beter. In het mosterdwinkeltje op het Conscienceplein 7 kan je vele recepten ontdekken die je met de mosterd kan maken. Je kan er zelfs mosterdbier 'de Ijzeren Arm' en mosterdkoekjes vinden! Een uitdagende ontdekkingstocht voor je smaakpapillen!

Hendrik Conscienceplein 7 - www.mostaardwostyn.be - mostaardwostyn@telenet.be

Speciaal voor de Week van de Korte Keten lanceerde het lokaal bestuur, in samenwerking met de lokale producenten, een '100% Torhout'-label. Een eigen label én samenwerking voor de Torhoutse streekproducten waar we zo trots op zijn!