Museum Torhouts Aardewerk

Ontdek een nieuwe denk- en speurtocht op maat van kinderen doorheen het feeërieke kasteel Ravenhof. Het kasteel biedt vandaag onderdak aan de collectie Torhouts Aardewerk, maar vroeger woonden er een paar opmerkelijke figuren. Duik in de geschiedenis van Torhout... en ontdek de mysteries van het kasteel en zijn opmerkelijke collectie! Volwassenen kunnen uiteraard de nieuwe tentoonstelling rond '40 jaar Museum Torhouts Aardewerk' bezoeken. Vraag je gratis deelnameformulier aan de gids die aanwezig is in het museum. 

Museum in een park

Op een boogscheut van de markt bevindt zich het Domein Ravenhof, een prachtig groen rustpunt met als blikvanger Kasteel Ravenhof. Dit omwalde kasteeltje, sinds 1989 stadseigendom, biedt onderdak aan de collectie aardewerk van de stad.

Torhout is dan ook het historisch centrum van een uitzonderlijke productie aardewerk. Het sieraardewerk verspreidde zich niet alleen over het continent, maar maakte ook het mooie weer tot in Noord-Amerika! Dit boeiende verhaal - de creatieve vakman en zijn eeuwige gevecht met water, vuur en aarde - wordt aan de hand van de mooiste exemplaren uit de diverse stijlperiodes en productiecentra gereconstrueerd. De meest unieke objecten worden tentoongesteld, maar op de zolder van het kasteel - een ware schatkamer - bevinden zich nog duizenden andere collectiestukken.

40 jaar Museum! 

Op 9 december 2023 viert het Museum Torhouts Aardewerk dag op dag zijn 40ste verjaardag. Feest! En dat nemen we serieus!

Het startschot van een heus feestjaar wordt gegeven door een schitterende tijdelijke tentoonstelling, 'Aarde@work', waar het verhaal van het aardewerk in Torhout wordt verteld. Bijzondere aandacht gaat naar Amand Maes, de laatste legendarische pottenbakker van de stad. Ook de nieuwste collectie 'Nossegem', een schenking van de familie Galand-Lagae, krijgt een ereplaats. Over die schenking verschijnt in het voorjaar van 2024 trouwens een prachtige publicatie. Tot slot krijg het aardewerk ook aandacht als stukje erfgoed-DNA van Torhout. De toegang tot deze prachtige tentoonstelling is gratis! 

Keramisten@work: open oproep

De tentoonstelling biedt ook onderdak aan een atelier, waar hedendaagse keramisten in 2024 (initatie)lessen of workshops aan het grote publiek aanbieden. Zin om zelf iets rond keramiek te organiseren in het Museum? Neem dan zeker contact op met vrijetijdshuis@torhout.be.

Dienst

Vrijetijdshuis

Adres
Markt 1, 8820Torhout
Tel.
050 22 07 70
E-mail
vrijetijdshuis@torhout.be
Website
www.visittorhout.be

Openingsuren

Vandaag

open van 10 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur

Morgen

open van 10 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Meer openingsuren