Streetart

In juni 2019 startte in het centrum van de stad het streetartproject onder de noemer 'Kaleidoscope'. Drie gerenommeerde kunstenaars maakten enkele muurschilderingen op strategische plaatsen in de stad. De werken vormen een kleurrijke tentoonstelling doorheen de stad.

Sinds 2019 en bij uitbreiding in 2021 is Torhout de trotse eigenaar van een aantal opvallende kunstwerken. De curator van het bekende ‘The Crystal Ship’ in Oostende ging in Torhout aan de slag met gerenommeerde streetartkunstenaars. Het resultaat mag (moet!) gezien zijn. 

Streetart 2021

Adele Renault

Adele groeide op op een boerderij in de Belgische Ardennen waar haar muzikale familie haar aanmoedigde om te reizen en de wereld op haar eentje te ervaren. Tijdens haar reizen bestudeert ze beeldende kunst, van klassiek olieverfschilderen tot moderne spuitbusgraffiti, terwijl ze experimenteert met nieuwe media en grafisch ontwerp. De diversiteit van mensen- én vogellevens in Amerikaanse steden werd een vruchtbare bodem voor haar picturale aspiraties. Renault’s werk is onmiddellijk herkenbaar. Haar interesse in mensen en duiven komt voort uit de gemeenschappelijkheid dat, ongeacht de stad, beide in overvloed te vinden zijn.

Toon Van Ishoven

Toon is een beeldend kunstenaar/ontwerper uit Antwerpen die zich oorspronkelijk keerde tot muurschilderingen vanwege de simpele reden dat een zomerse hittegolf ondraaglijk werd in zijn studio. Hij creëert muurschilderingen, schilderijen, grafische en audiovisuele ontwerpen; of zoals hij het zelf zegt: “Het leven is een kermis, ik word graag uitgedaagd en krijg graag nieuwe ideeën door nieuwe attracties uit te proberen.” Van Ishoven laat zijn werken steeds beïnvloeden door iedere muur die hij beschildert. Dit werk komt er na de wegenwerken in de Kortemarkstraat.

Jaune

Jaune is een Brusselse stencilschilder die bekend werd voor zijn verhalende werken met vuilnismannen als protagonist. Zijn universum is gebaseerd op de paradox tussen zichtbaar en onzichtbaar. Arbeiders gekleed in extreem zichtbare fluo kleding, maar toch totaal onzichtbaar geworden voor gewone mensen. Jaune’s vuilnismannen maken deel uit van de stedelijke achtergrond en deel te nemen aan allerlei avonturen... het absurde. Jaune houdt ervan stedelijke elementen een nieuwe betekenis te geven om zo, door middel van humor, toeschouwers een andere manier te bieden ons dagdagelijks universum te bekijken. De dagelijkse wereld omgevormd tot speeltuin.

Talent van eigen bodem

Naast het werk van gerenommeerde streetartkunstenaars, zetten All About Things en het Lokaal Bestuur Torhout ook sterk in op een verbindende amateur-werking. Het organiseerde een talentenjacht waarbij vijf amateurkunstenaars werden geselecteerd door een professionele jury. De vijf winnaars mogen ter gelegenheid van het streetartfestival hun eerste muurschildering creëren onder begeleiding van All About Things: Carlen Claeys, Chiara Daneels, Renée Eelbode, Arne Desmet en Dieter Van der Ougstraete.

Streetart 2019

Joachim (Lier, B)

Joachim, is een gerenommeerd kunstenaar uit België (Lier) en bevindt zich de laatste jaren steeds meer op het internationale toneel. Hij begon te experimenteren met graffiti in de jaren 90 en ontdekte vervolgens de streetart-scene in Antwerpen. Tegenwoordig is het onmogelijk om langs een van zijn muurschilderingen te lopen zonder zijn kenmerkende stijl te herkennen. Hij begon als student aan de kunsthumaniora van Antwerpen, maar nam al snel afstand van zijn academische opleiding. Hij experimenteerde met verschillende technieken en ging op zoek naar een eigen stijl.

Hij werkt zowel op doek als op muren. Zijn persoonlijke en spontane artistieke identiteit is het resultaat van een jarenlange evolutie. Kleurrijke contrasten, gedurfde lijnen en gestileerde figuren werden zijn handelsmerk. Zijn stijl is altijd erg expressief en in een constante staat van evolutie. Met uitverkochte soloshows en internationale opdrachten op zijn palmares is Joachim een kunstenaar die zorgvuldig gevolgd moet worden.

Helen Bur (London, UK)

Het werk van de Britse kunstenares Helen Bur is rauw, stenig en lijkt op dat van een olieverfschilderij dat je op een canvas zou verwachten. In de studio werkt ze met traditionele technieken waarbij olie op canvas of linnen wordt aangebracht met mes en penseel en aquarel of potlood op papier.

Daarnaast ruilt ze het doek en papier in voor de muur, waarbij ze kwast, roller en verf hanteert om soms, larger than life werken te maken. Gevoed door een bezoek aan de Hayward Gallery in 2007 om ‘The Painting of Modern Life’ te zien, werd haar obsessie voor schilderen en fotografie en hun relatie gevormd.

Na het ontvangen van een eersteklas Fine Art graad van de Cardiff School of Art runde ze een vrijwillige kunstruimte / studio’s en galerij ‘The Abacus’ in het centrum van Cardiff. Naast haar eigen kunst organiseerde ze ook het streetart festival ‘Empty Walls’ om zich onder te dompelen in een creatieve omgeving. Haar werk was te zien in Berlijn, Sao Paulo en Londen en ze schilderde de binnenmuren van het Wales Millennium Center in de straten van Brazilië. Haar “Little People” duiken in heel veel plaatsen op: de link tussen straat en bewoner wordt wel erg zichtbaar.

Ben Slow (London, UK)

Ben Slow is een Londense kunstenaar, bekend om zijn opvallende zwart-witportretten. Geboren en getogen in de stad, wordt hij constant geïnspireerd
door zijn levendigheid en zijn fascinerende en eclectische mix van subculturen. Bekend om zijn grootschalige muurschilderingen, is Ben eerst en vooral een verhalenverteller. Hij is voortdurend
gefascineerd en geïnspireerd door de mensen die hij tijdens zijn reizen ontmoet.

Zijn straatwerk in het bijzonder concentreert zich op het vieren van lokale persoonlijkheden - onbekenden buiten hun gemeenschap maar met een diepgaande invloed binnenin. Vaak vereeuwigt hij deze personages op locaties waar ze nauw mee verbonden zijn. Net zo comfortabel in de studio als hij op straat is, is experimenteren cruciaal.

Ben gebruikt een reeks verschillende materialen om zijn unieke stijl te creëren; het deconstrueren, vernietigen en vervagen van grenzen om een goed evenwicht te vinden tussen abstract en figuratief. De sepiakleuren en de aflopende verfstrepen illustreren dit ten volle.

Benieuwd naar alle werken? In het Vrijetijdshuis vind je een handig plan met alle locaties.

Fotoreportage 2021

Fotoreportage 2019

Dienst

Vrijetijdshuis

Adres
Markt 1, 8820Torhout
Tel.
050 22 07 70
E-mail
vrijetijdshuis@torhout.be
Website
www.visittorhout.be

Openingsuren

Vandaag

open van 10 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur

Morgen

open van 10 tot 14 uur
Meer openingsuren