Kunst in de stad

Torhout heeft een rijke kunstgeschiedenis. Van het Torhouts aardewerk tot de paarden op de rotondes aan de Bruggestraat en de Noordlaan tot de streetartwerken.

Laat je meenemen door lokale en internationale kunstenaars en ontdek de meer dan 60 kunstwerken die over heel de stad verspreid zijn.

Streetartproject

In 2019 en 2021 lanceerde het Lokaal Bestuur Torhout een groot streetartproject. Overal in de stad vind je heel wat kleine en grote streetartwerken terug.

Voor deze projecten werkten we samen met de curator van "The Crystal Ship" in Oostende. Internationale namen zoals Helen Bur, Jaune en Ben Slow zakten af naar Torhout. Lokaal talent kreeg de kans om zich naast deze kleppers te bewijzen.

  • De Britse Ben Slow creëerde in de Bruggestraat bij de Paters van Scheut een schitterend portret.
  • In de Viaductstraat ging de Antwerpse Joachim met inspirerende kleuren en vormen te werk.
  • Aan de afsluiting van de scholengroep Sint-Rembert in de Sint-Jozefstraat lieten lokale artiesten hun talenten los op de muur aan de straatkant.
  • Tot slot sieren de "Little People" van Helen Bur overal in het centrum de gevels van de buurtbewoners.

Kunstenaars van Torhoutse bodem

In Torhout kan je heel wat standbeelden en beeldhouwwerken terugvinden. Onder andere Tjok Dessauvage, Jeffrie Devriese, Jos Deloose en Paul De Cloedt hebben de voorbije decennia naam en faam vergaard met hun werken. De werken kregen een prominente plaats in het straatbeeld. Hun creaties werden vaak geïnspireerd door de Torhoutse traditie van het pottenbakken of haar verleden als bakermat van de paardenmarkten. Deze elementen kan je terugvinden in het volledige oeuvre.

Raadpleeg onderstaande lijst voor een overzicht van alle kunstwerken

Dienst

Vrijetijdshuis

Adres
Markt 1, 8820Torhout
Tel.
050 22 07 70
E-mail
vrijetijdshuis@torhout.be
Website
www.visittorhout.be

Openingsuren

Vandaag

open van 10 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur

Morgen

open van 10 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Meer openingsuren