Kooktoestellen

Hieronder vallen alle bereidingen met gas, kolen of frituurolie

  • Kookstellen moeten voldoende ver verwijderd zijn van alle uitgangen.
  • Het kooktoestel moet zo opgesteld worden dat het niet kan omgestoten worden door het publiek.
  • Zorg er steeds voor dat de ondergrond vlak, vast en onbrandbaar is.
  • Kooktoestellen moet steeds op een veilige afstand (minstens 120cm) van brandbare materialen en 4-6 meter van gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen. Standen die voeding bereiden met open vuur of frituurvet moeten 1,2 meter afstand houden tot andere standen.
  • Elke frituurpan en elk bak- en braadtoestel moet voorzien zijn van een metalen deksel of er moet voor elk toestel een voldoende groot CE gekeurd branddeken ter beschikking zijn.
  • Bij gasbereidingen is het belangrijk dat enkel de aangesloten gasfles zich op een veilige plaats bij het kraam bevindt. De reserveflessen (= dagvoorraad) moeten in afspraak met de organisatie op een andere locatie worden opgeslagen, ver van en onbereikbaar voor het publiek of mogelijke ontstekingsbronnen (warmtebron of zon). Deze moeten opgeslagen worden in een inrichting die het omkantelen of vallen niet mogelijk maakt. Volle en lege flessen moet fysisch gescheiden zijn.
  • Elke gasslang mag maximaal 5 jaar oud zijn, mag geen scheuren of andere afwijkingen vertonen. De lengte van gasslang mag maximaal 2 meter lang zijn. De datum vermeld op de slang wordt beschouwd als datum van ingebruikname. Hetzelfde geldt voor de drukregelaar. 

Koolbereidingen 

  • Plaats een barbecue steeds op een vaste verharding (dus niet op gras).

Keuringen 

  • Er moet steeds een geldig keuringsattest aanwezig zijn van de gasinstallatie en of elektrische installatie.