Welkom, kom, kom op onze nieuwe Markt van 9 juni tot en met 29 oktober

Van vrijdag 9 juni tot en met zondag 29 oktober heten we je 'Welkom, kom, kom' op onze vernieuwde Markt.

Nu de stadskernvernieuwing op zijn einde loopt speelden Nick Kindt, Daniël Joseph en Patrick Adam met het idee om iedereen welkom te heten in het vernieuwde stadscentrum met vrolijke duifjes. Ongeacht hoe je zingt, hoe je gevederd bent… je bent hier welkom! Zo ontstond het project 'Welkom, kom, kom'.

Maar liefst 506 kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar maakten, samen met 11 geëngageerde vrijwilligers, 350 duifjes in keramiek. De duifjes werden met pigmenten beschilderd, geïnspireerd op het duifje uit het Museum Torhouts Aardewerk.

De duifjes werden gemaakt op de zolder van het Vrijetijdshuis. Tijdens die sessies proefden de kinderen van de geschiedenis van Torhout via foto’s, boeken, kaarten en verhalen. Ze speelden het verhaal van Arthur Naeyaert die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontsnapte uit het stadhuis nadat hij gevangen was door de Duitsers na.

Tijdens de zomer bekleden grote foto’s de zeven blinde vensters van het Vrijetijdshuis. Van de ontsnapping van Arthur Naeyaert maakte Raf Tanghe een dubbelschilderij.

Een zomer lang zullen de duiven, die we begin juni op de terrassen, dakgoten, luifels… van huizen plaatsen, het nieuwe marktplein sieren.

Officiële opening op vrijdag 9 juni

Op vrijdag 9 juni om 13.30 uur komen de 506 kinderen, samen met bezielers Nick Kindt, Daniël Joseph en Patrick Adam, samen op de Markt om het project officieel te openen met zang, dans…

Maar er is meer!

De twee Torhoutse duivenmaatschappijen 'Gans alleen' en 'De Torhoutse duif' organiseren op zaterdag 10 juni de 'Grote Prijs van de stad Torhout: Welkom, kom, kom', een vlucht vanuit Châteaudun met als hoofdonderdeel de 'Grote Prijs van burgemeester Kristof Audenaert'.

Gepubliceerd op vrijdag 28 april 2023 9.41 u.