Lokaal Bestuur Torhout financiert investeringen aan de Torhoutse wijkzalen

Vanaf 1 juni kunnen de comités of vzw's bevoegd voor de uitbating van de Torhoutse wijkzalen, rekenen op een subsidie om verbouwingen of aanpassingswerken in de Torhoutse wijkzalen uit te voeren.

De gemeenteraad keurde hiervoor op 31 mei het reglement goed. Het doel is de (brand)veiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en het algemene comfort van de zalen te verbeteren en zo ook de sociale cohesie te bevorderen. Een comité kan, mits een eigen investering van 40%, maximaal 75.000 euro ontvangen over een periode van vijf jaar, hetzij éénmalig, hetzij gespreid.

Torhout kent zes wijkzalen: De Bosgalm in Don Bosco, Sparrenhove in De Goede Herder, De Biekorf in Driekoningen, Rozendale in Maria Assumpta en de parochiezalen in Wijnendale en Sint-Henricus.

Voorwaarden

Aan het verkrijgen van de subsidie zijn een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo moet de zaal o.a. op een transparante en regelmatige manier opengesteld worden voor lokale verenigingen en inwoners, en dit aan gangbare tarieven. Bovendien moet voldoende aandacht gegeven worden aan duurzame productieprocessen en lokale aankopen. De subsidie kan ook enkel gebruikt worden voor investeringen met het oog op het verbeteren van de (brand)veiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en het algemene comfort van de zaal of het bevorderen van de sociale cohesie. 

De stad werkte bij de opmaak van het reglement nauw samen met de voorzitters van de uitbatingscomités en vzw's en met de eigenaar van de zalen.

Gepubliceerd op dinsdag 1 juni 2021 0 u.