Kris Campo in het Museum Torhouts Aardewerk

Visit Torhout presenteert Kris Campo! Van 1 oktober tot en met 12 december 2021 vindt er een herfsttentoonstelling plaats in het Museum Torhouts Aardewerk. Kris brengt een selectie uit haar werken van de afgelopen tien jaren.

Passage, een unieke tentoonstelling van Kris Campo in het Museum Torhouts Aardewerk, vindt plaats van vrijdag 1 oktober tot en met zondag 12 december 2021. De context van dit specifieke museum biedt de gelegenheid om haar hedendaagse werk af te toetsen aan de rijke keramiektraditie.

Kris Campo (°1961) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Sint-Lucas Instituut in Gent. Nadien startte ze haar eigen studio en nam ze regelmatig deel aan tentoonstellingen en wedstrijden, zowel binnen als buiten Europa. Kris was ook actief als gids in het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen en gaf las aan verschillende academies in België. Sinds 1997 is ze vast verbonden als keramiekleerkracht aan de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Sinds 2018 is ze ook actief als curator van tentoonstellingen in Galerie Zwart Huis in Brussel en in CC Zwaenenberg in Heist-op-den-Berg. 

Twee reizen naar China hadden een grote invloed op haar werk, waardoor ze grotere installaties begon te ontwerpen, met kleurrijke, dynamische en bont gedecoreerde objecten. Dit alles gebaseerd op haar eigen geschiedenis en passies.

Verschillende projecten zijn onder andere 'Track & Traces', bestaande uit 'Histriones' (2010), 'Me, My Family & I' (2012), 'Decades' (2015) en 'Snowlight' (2018). Naast haar typische keramische objecten introduceerde ze hier ook andere media zoals prints op papier, meubels en geluidsopnames.

Schepen van musea Lieselotte Denolf: "We zijn heel trots dat we Kris Campo voor een tentoonstelling in het museum konden engageren. Het zijn prachtige stukken die mooi tot hun recht zullen komen in ons Museum Torhouts Aardewerk. De verschillende publicaties rond haar werk en de prijzen die ze in binnen- en buitenland won, zijn een teken van haar creativiteit en vakmanschap."

Kris Campo’s werk is terug te vinden in verschillende publicaties en werd geselecteerd in wedstrijden zoals de Internationale Keramiek Biënnale van Vallauris in Frankrijk (2012), de Westerwaldprijs in Höhr-Grenshausen in Duitsland (2009) en de Europese Trienale van Keramiek en Glas in Mons (2010). In 2012 won ze de eerste prijs in de Internationale Prijs voor Hedendaagse Keramiek (CERCO Aragon) in Spanje.

Op het eerste zicht lijkt er geen verband tussen de werken die Kris in haar atelier maakt en het sieraardewerk dat in het museum tentoongesteld staat. Maar dat geldt alleen wanneer je louter naar vormen en kleuren kijkt.

Als kunstenaar gaat ze uit van de visie dat elk krachtig beeldend werk gedragen of ondersteund wordt door vakmanschap en een kritische blik. Ongeacht of de kunstenaar zelf over dat vakmanschap beschikt, dan wel een beroep doet op het vakmanschap van anderen. Zoals dat ook hier in Torhout het geval was, wanneer de Brusselse kunsthandelaar Pieter-Joseph Laigneil ontwerpen van bevriende kunstenaars liet uitvoeren door de meesterpottenbakker Leo Maes.

Praktische informatie:

  • De tentoonstelling opent op vrijdag 1 oktober 2021 en loopt tot zondag 12 december 2021. De werken zijn gratis te bezichtigen in het Museum Torhouts Aardewerk (Ravenhofstraat 5, 8820 Torhout) op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur. Reserveren is niet verplicht.
  • Op zondag 10 oktober 2021 om 11.00 uur wordt er een rondleiding voorzien. Hiervoor is inschrijven verplicht via vrijetijdshuis@torhout.be. De plaatsen zijn beperkt tot 20 personen.
  • Op zondag 14 november om 11.00 uur vindt er een lezing plaats. Inschrijven is hier ook noodzakelijk en kan via vrijetijdshuis@torhout.be.
  • Wil je de tentoonstelling buiten de openingsuren met een gids bezoeken? Neem contact op met het Vrijetijdshuis via 050 22 07 70 of vrijetijdshuis@torhout.be.
Gepubliceerd op maandag 20 september 2021 12 u.