Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!

Onze natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Honden zijn er van harte welkom, maar in bossen en natuurgebieden - zoals Groenhove - moeten honden altijd aan de leiband!

Dat is misschien niet zo prettig, maar wel nodig om drie redenen:

  • Heel wat mensen zijn bang voor honden. Als je jouw hond los laat lopen dan maak je - zonder dat je het beseft - andere wandelaars bang tijdens hun wandeling of breng je hen in sommige gevallen zelfs in gevaar.
  • Als baasje ken je jouw viervoeter door en door, en de meeste honden zijn braaf, getraind en hebben een lief karakter. Vaak willen ze gewoon spelen maar niet elke hond staat hier open voor. Daarom moeten ook zij aan de leiband zodat iedereen zich veilig kan voelen en conflicten vermeden kunnen worden. Niemand wil op zijn of haar wandeling graag een vechtpartij, en sommige honden zijn zeer angstig of kampen met stressproblemen.
  • Voor de wilde dieren die in het bos leven kan een loslopende hond ervoor zorgen dat ze opgeschrikt en verjaagd worden. Zo komen ze mogelijks onder de wielen van een wagen terecht of sterven ze aan de gevolgen van stress. Rond Groenhovebos zijn er zo de afgelopen jaren al een aantal dieren slachtoffer geworden. Daarnaast gaan bepaalde honden hun instinct volgen en vallen ze een reekalf, een jong haasje, konijntje of op de grond broedende vogels aan. Vaak met zware verwondingen of zelfs de dood tot gevolg. Sommige dieren verlaten ook hun nesten en jongen na bezoek van honden die een spoor van geur achterlaten.

Als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen kan iedereen genieten van onze mooie natuur en haar bewoners.

Laat je hond vrij in een van onze hondenlosloopweides. Je vindt een hondenlosloopweide in Ravenhofpark en ook op 't Hoge Water en de Koningshoek (bereikbaar via de Groene 62 ter hoogte van de Bruggestraat of de Sint-Jozefstraat). In 2023 worden de weides op 't Hoge Water en op de Koningshoek verder ingericht en omgevormd tot gezellige en diervriendelijke zones. Meer informatie volgt!

Kom je tijdens je wandeling een gewond dier tegen of een dier in nood? Contacteer meteen het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC Beernem). Meer informatie vind je hier. Raak de dieren zelf niet aan en wacht op instructies. Voor meldingen over (zwerf)katten of andere huisdieren kan je terecht bij de dienst milieu.

Gepubliceerd op maandag 23 januari 2023 12.16 u.