Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!

Onze natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Honden zijn er van harte welkom, maar in bossen, parken en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband!

Dat is misschien niet zo prettig, maar wel nodig om drie redenen:

  • Heel wat mensen zijn bang voor honden. Als je jouw hond los laat lopen dan maak je - zonder dat je het beseft - andere wandelaars bang tijdens hun wandeling.
  • Als baasje ken je jouw viervoeter door en door, en de meeste honden zijn braaf, getraind en lief. Vaak willen ze gewoon spelen, maar niet elke hond staat hier open voor. Met je hond aan de leiband vermijd je conflicten en voelt iedereen zich veilig. 
  • Een loslopende hond kan de wilde dieren die in het bos leven opschrikken en verjagen. Zo komen ze mogelijks onder de wielen van een wagen terecht of sterven ze aan de gevolgen van stress. Daarnaast gaan bepaalde honden hun instinct volgen en vallen ze een reekalf, een jong haasje, konijntje of op de grond broedende vogels aan. 

Als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen kan iedereen genieten van onze mooie natuur en haar bewoners.

Laat je hond vrij in een van onze hondenlosloopweides: Ravenhofpark - 't Hoge Water - Koningshoek. In 2024 worden de weides op 't Hoge Water en op de Koningshoek verder ingericht en omgevormd tot gezellige en diervriendelijke zones. Meer informatie volgt!

Kom je tijdens je wandeling een gewond dier of een dier in nood tegen? Contacteer het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC Beernem). Meer informatie vind je hier. Voor meldingen over (zwerf)katten of andere huisdieren kan je terecht bij de dienst milieu.

Gepubliceerd op maandag 4 december 2023 12.16 u.