Een nieuw seizoen in het Kasteel van Wijnendale

Het Kasteel van Wijnendale zal terug hoge ogen gooien tijdens de toeristische zomer van 2021. De aloude waterburcht is nog altijd één van de meest unieke attracties in de regio met een rijke geschiedenis en eminente bewoners.

Naast de prachtige ligging op de hellingen tussen de polders en Binnen-Vlaanderen doet de omgeving je ook likkebaarden met zijn majestueuze bossen en drevenlandschappen. Een must voor elke wandel- en fietsliefhebber!

"Voor de zomer van 2021 zijn er 3 interessante nieuwigheden voor de bezoekers," weet Lieselotte Denolf, schepen van musea en cultuur te vertellen. "De Bourgondische zaal kreeg een make-over, we ontwikkelden een nieuwe kinderzoektocht en het kasteel heeft sinds kort zijn eigen podcast over Leopold III en de koningskwestie."

De Bourgondische Zaal

De Bourgondische Zaal kreeg een make-over door het team van Luc Descheemaeker (theaterregisseur én cartoonist) waar een Bourgondisch banket op basis van historisch materiaal en afbeeldingen uit de 15de eeuw werd geënsceneerd. Wie goed luistert naar het - trouwens hilarische - geluidsfragment herkent de stemmen van Torhoutenaar Rien Deleu en Ann Soubry, toneelspelers bij Toneelkring Sint-Rembert. Gekoppeld aan de figuur van Maria van Bourgondië en Adolf van Kleef wordt in het kasteel één van de belangrijkste historische gebeurtenissen uit onze geschiedenis geschetst. Door de valpartij en het overlijden van Maria van Bourgondië gingen de Bourgondische Nederlanden over naar de Habsburgers. 

Nieuwe kinderzoektocht

Voor kinderen (7-8 tot 12 jaar) is er een nieuwe zoektocht doorheen het Kasteel van Wijnendale naar een concept van Céline Meeuws, stagiair Kunstwetenschappen UGent, en Lieselotte Denolf. De lay-out is van de hand van de dienst communicatie van het lokaal bestuur.

De zoektocht is gratis te verkrijgen aan de balie van het bezoekerscentrum van het Kasteel van Wijnendale.

Podcastaflevering over de Koningskwestie en Wijnendale

Ten slotte heeft Wijnendale sinds kort zijn eigen podcast. Historicus Jonas Goossenaerts riep in coronatijden de podcastreeks 'Geschiedenis voor herbeginners' in het leven. In de aflevering 'Mag Leopold III terugkeren als koning van der Belgen' is hij te gast in het Kasteel van Wijnendale. Hij laat er naast professor Van Goethem, Michiel Mestdagh aan het woord, die het belang schetst van het Kasteel van Wijnendale in deze woelige Belgische periode. 

"Mis deze unieke, laatste kans niet! Onze gedreven groep gidsen zal jou met plezier op sleeptouw nemen binnen de muren van deze prachtige waterburcht. Ze zullen jou vol enthousiasme vertellen over het boeiende leven van de kasteelheren die hier verbleven. Van de Bourgondiërs tot de Hapsburgers tot de huidige bewoners, de familie Matthieu de Wynendaele. Breng zeker een bezoekje aan dit prachtige kasteeldomein in het hartje van het Houtland,-vertelt Elsie Desmet, schepen van toerisme. 

Openingsuren en praktische info rond het Kasteel van Wijnendale

Gepubliceerd op maandag 5 juli 2021 0 u.