Bewonder de nieuwe streetartwerken vanaf zondag 17 oktober

Van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober starten we in het centrum van Torhout het langverwachte streetart-project 2.0 op. Gerenommeerde kunstenaars maken muurschilderingen op verschillende plaatsen in de stad. De werken vormen een kleurrijke tentoonstelling doorheen de stad.

De streetart op eigen tempo ontdekken? Download hieronder het plan van de streetartwandeling.

Openingsprogramma op zondag 17 oktober

Vanaf 13 uur zijn er begeleide rondleidingen langs de streetartwerken.

  • Tijdens deze rondleidingen kan je in de Sint-Jozefstraat enkele lokale kunstenaars aan het werk zien.
  • Het startpunt van deze rondleidingen is het Vrijetijdshuis op de Markt.
  • Graag inschrijven via vrijetijdshuis@torhout.be voor de begeleide rondleidingen.

Wil je liever deze streetart op je eigen tempo ontdekken? Haal dan je plannetje af aan het Vrijetijdshuis en ga zelf op zoek naar de verschillende werken.

Vanaf 14 uur tot 17 uur is er tal van animatie voorzien.

  • Zo kan je je uitleven met graffiti op rioolbuizen aan de Groentenmarkt. Wist je trouwens dat deze buizen de grond in gaan tijdens de aanleg van de vernieuwde stadskern?
  • Leef je je liever uit met krijtverf? Dan is de sessie vloertekenen misschien iets voor jou. Deze gaat door aan het Vrijetijdshuis.
  • Zin in een streepje muziek? Dan kan je terecht in de Zwanestraat. Trashbeatz zorgt daar voor concertjes met muziekinstrumenten gemaakt uit afval.

Locaties streetartwerken

Er komen twee grote werken op gevelgrootte van de hand van Adele Renault op de Box (Tuin de Brouckere).

Adele Renault groeide op op een boerderij in de Belgische Ardennen waar haar muzikale familie haar aanmoedigde om te reizen en de wereld op haar eentje te ervaren. Tijdens haar reizen bestudeert ze beeldende kunst, van klassiek olieverfschilderen tot moderne spuitbusgraffiti, terwijl ze experimenteert met nieuwe media en grafisch ontwerp. De diversiteit van mensen- én vogellevens in Amerikaanse steden werd een vruchtbare bodem voor haar picturale aspiraties. Renault's werk is onmiddellijk herkenbaar. Haar interesse in mensen en duiven komt voort uit de gemeenschappelijkheid dat, ongeacht de stad, beide in overvloed te vinden zijn.

Op de muur van Traiteur De Sparrestede (hoek van de Kortemarkstraat met de Blekerijstraat) komt een werk van Toon Van Ishoven. Dit werk komt er na de wegenwerken in de Kortemarkstraat.

Toon Van Ishoven is een beeldend kunstenaar/ontwerper uit Antwerpen die zich oorspronkelijk keerde tot muurschilderingen vanwege de simpele reden dat een zomerse hittegolf ondraaglijk werd in zijn studio. Hij creëert muurschilderingen, schilderijen, grafische en audiovisuele ontwerpen; of zoals hij het zelf zegt: "Het leven is een kermis, ik word graag uitgedaagd en krijg graag nieuwe ideeën door nieuwe attracties uit te proberen."
Van Ishoven laat zijn werken steeds beïnvloeden door iedere muur die hij beschildert.

Daarnaast voorziet Jaune onze stad van een twintigtal kleine interventies.

Jaune is een Brusselse stencilschilder die bekend werd voor zijn verhalende werken met vuilnismannen als protagonist. Zijn universum is gebaseerd op de paradox tussen zichtbaar en onzichtbaar. Arbeiders gekleed in extreem zichtbare fluo kleding, maar toch totaal onzichtbaar geworden voor gewone mensen. Jaune's vuilnismannen maken deel uit van de stedelijke achtergrond en deel te nemen aan allerlei avonturen... het absurde. Jaune houdt ervan stedelijke elementen een nieuwe betekenis te geven om zo, door middel van humor, toeschouwers een andere manier te bieden ons dagdagelijks universum te bekijken. De dagelijkse wereld omgevormd tot speeltuin.

Naast het werk van gerenommeerde streetartkunstenaars, zetten All About Things en het Lokaal Bestuur Torhout ook sterk in op een verbindende amateur-werking. Het organiseerde een talentenjacht waarbij vijf amateurkunstenaars werden geselecteerd door een professionele jury. De vijf winnaars mogen ter gelegenheid van het streetartfestival hun eerste muurschildering creëren onder begeleiding van All About Things: Carlen Claeys, Chiara Daneels, Renée Eelbode, Arne Desmet en Dieter Van der Ougstraete.

Gepubliceerd op vrijdag 8 oktober 2021 0 u.