Alternatieve Nacht van Vlaanderen op 19 en 20 juni.

Na het annuleren van de 'echte nacht' op vrijdag 18 juni wegens de onmogelijkheid om een nachtelijk massaevenement te organiseren onder de huidige coronarestricties, hebben de organisatoren en de stadsdiensten de koppen bij mekaar gestoken om dat weekend toch een sportieve invulling te geven.

Op zaterdag 19 juni wordt er een ‘BATJESTOCHT XL’ georganiseerd vanuit de Kantine van ‘De Velodroom’ in de Bruggestraat. Er zal gewandeld worden, met start van 7 tot 15 uur en met een aanbod zal dan bestaan uit 7 afstanden: 7-10-14-20-24-30 en 42 km. Op die manier wil de organisatie ingaan op de verzuchtingen van de langeafstandswandelaars die door het wegvallen van de ‘echte’ Nacht wat op hun honger blijven zitten.

Voor zondag 20 juni wordt in en om het provinciedomein d’Aertrycke een reeks van loopwedstrijden georganiseerd op een verkeersvrije omloop van 5 km tussen 9 en 21 uur.

Top of the bill wordt de wedergeboorte van de 100 km ultraloop, die zal gelden als officieel Vlaams en Belgisch Kampioenschap. 

Er wordt nog onderzocht of de versoepelingen die aangekondigd werden, nog meer opties mogelijk maken. Maar op dit ogenblik ziet het programma er als volgt uit:

  • 09.00 u: Start van het BK 100 km Ultraloop
  • 10.00 u: Start van de 50 km ultraloop
  • 11.00 u: Start van de 1ste marathon (beperkte groep deelnemers per startmoment)
  • 13.00 u: Start van de 2de marathon
  • 16.00 u: Begin van een ‘vrije deelname’ aan een Start to Run die iedereen de mogelijkheid zal bieden om de verkeersvrije lus van 5 km te lopen tussen de (ultra)lopers die dan nog onderweg zullen zijn.

Momenteel zijn telkens groepen van 100 deelnemers voorzien, maar als de protocollen voor buitensportactiviteiten het toelaten kunnen de groepen van 100 deelnemers misschien nog uitgebreid worden.

De lus start aan het pleintje voor de kerk van St.-Jozef Arbeider op de wijk Driekoningen, waar de wedstrijden starten en de aankomststreep getrokken zal worden. De lus gaat via de Zeeweg door het domein d’Aertrycke, via de Consciencedreef naar de Consciencestraat en de Groene 62 om via de Steenveldstraat te eindigen ter hoogte van de kerk.

Onderweg is één bevoorradingspunt voorzien en aan de finish zal een uitgebreid terras de mogelijkheid bieden tot het nuttigen van een hapje en een drankje.

Voor concrete vragen over de loopwedstrijden kan de wedstrijdleider André Mingneau gecontacteerd worden via amos@marathons.be. Voor alle andere vragen en informatie over de wandeltochten op zaterdag, kan je mailen naar dirk.verduyn@skynet.be

Gepubliceerd op woensdag 12 mei 2021 15.50 u.